7x eten waar je beter van gaat slapen

06-03 / Ontspannen

Niets vervelender dan in bed stappen en vervolgens nog een paar uur liggen woelen en draaien voordat je eindelijk in slaap valt. Spanning, stress, te weinig lichaamsbeweging, we proberen onze slapeloosheid vaak te verklaren met ons gedrag gedurende de dag. Maar wist je dat voeding ook invloed kan hebben op je slaapgedrag? Bepaalde voedingsmiddelen (met veel suiker of cafeïne) zorgen er namelijk voor dat je minder makkelijk in slaap valt, terwijl ander eten daar juist een positieve bijdrage aan kan leveren. Een lijstje:

1. Kip, kalkoen of noten. Deze drie voedingsmiddelen bevatten alle drie grote hoeveelheden tryptofaan. Dat aminozuur zorgt voor een slaperig gevoel doordat het de aanmaak van serotonine, een hormoon dat slaap mee regelt, stimuleert.

2. Kersen. Dit zoete rode fruit is de enige fruitsoort dat van nature melatonine bevat. Melatonine wordt door je lichaam zelf aangemaakt, maar is ook het hoofdbestanddeel van veel slaapmedicatie. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het drinken van kersensap ervoor zorgt dat je langer en dieper slaapt.

3. Eieren. Eieren bevatten veel proteïne en – daar heb je ‘m weer – tryptofaan. Maar er zit ook veel vitamine B12 in en dat helpt je weer bij het sneller inslapen.

4. Kiwi. Uit onderzoek blijkt dat mensen die kiwi’s eten niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook een verbeterde slaapkwaliteit hebben. Kiwi’s zitten bomvol antioxidanten, die een positieve invloed zouden hebben op de nachtrust.

5. Melk. Een glaasje melk voor het slapengaan zorgt ervoor dat je extra melatonine binnen krijgt. Melatonine zijn hormonen die je biologische klok regelen en ervoor zorgen dat je lichaam in de slaapstand komt. Geen zin in melk? Een banaan doet hetzelfde trucje.

6. Honing. Zoals gezegd moet je teveel suiker voor het slapengaan skippen, want daardoor zul je juist moeilijker inslapen. Maar neem je een klein beetje suiker, dan zul je je hersenen juist stimuleren om te stoppen met het aanmaken van orexine, de hormoon die ons alert houdt. Een lepeltje honing in je kopje melk is dus een slimme zet.

7. Avocado. Studies hebben aangetoond dat magnesium een gunstig effect heeft op de kwaliteit en lengte van je slaap. Voedsel voor magnesium? Avocado!

Fotocredits

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top