Aan de wandel

21-03 / Inspiratie

Altijd dacht ik dat wandelen alleen iets voor 55-plussers was. Samen dezelfde wandelschoenen aan, één hand op de rug, kaart in de andere, neus in de wind. Suf, saai en stoffig. En dan na zoveel kilometer een bankje opzoeken, de tas openritsen, de krentenbollen en pakjes drinken tevoorschijn toveren, neerploffen en dan zeggen: “Hè, hè.” Maar het is mijn zelf gecreëerde stereotypering, want wandelen is niet suf, noch saai, noch stoffig. Wandelen is meditatief, magisch en mind blowing. 

Het is al weer bijna een jaar geleden toen ik de stoute (wandel)schoenen aantrok en, zonder enig wandel- dan wel richtingsgevoel, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelde. In 33 dagen liep ik van St. Jean Pied de Port, een dorpje aan de voet van de Pyreneeën, 800 kilometer naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago. Ik ben niet gelovig, maar de route heeft me altijd al gefascineerd. “En? Hoe was het, heb je gevonden wat je zocht?” Toen ik net terug in Nederland was, stelden veel mensen me deze vraag. Gek genoeg heb ik daar nooit een eenduidig antwoord op kunnen geven. Want wat ik zocht, werd me niet gegeven in beeld of woord. Het ‘iets’ vond ik in de som van alle bijzondere ontmoetingen, langdurige wandelingen, de met de dag veranderende natuur en de schoonheid van de Spaanse cultuur. Eenmaal in Santiago aangekomen, voelde ik me leeg. Weken, dagen, uren had ik toegeleefd naar dit moment en nu stond ik op het plein voor de kathedraal en wat deed het met me? Niets. Eerst werd ik boos, want na al die voetstappen moest ik toch wel iets voelen bij deze mijlpaal, deze overwinning? Op dat moment besefte ik me als geen ander dat het niet de bestemming is die telt, maar de reis. Want het beste gevoel is het gevoel dat ik op het moment zelf had, toen ik midden in de tocht zat.

De camino is een weg voor iedereen, een weg die iedereen, hoe verschillend ook, datgene geeft waarnaar zij op zoek zijn. Zelfs als je niets zoekt, vind je het. Mocht de route je te lang of te ver van huis zijn, hier in Nederland is het Pieterpad een mooi alternatief. Doe vandaag je wandelschoenen nog aan en wandel jezelf een goed gevoel.

Foto: ik op de camino, april 2013.

Laatste berichten van Rosa (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top