Afscheid met een goed gevoel

21-02 / Mooi

Ruim een jaar geleden moesten we afscheid nemen van een dierbaar familielid. Haar overlijden kwam niet te vroeg, ze werd uit haar lijden verlost en dat brengt een mengeling van verdriet en opluchting teweeg. De crematie was mooi en natuurlijk emotioneel.

Het is fijn om met familie samen te komen om gezamenlijk afscheid te kunnen nemen van iemand die deze groep mensen met elkaar verbindt. Er is naaste familie, maar ook familie die elkaar zelden ziet en vrienden en verzorgers die ik helemaal niet ken en ook een speciale band met haar hadden. Bij deze gelegenheid ontstaat er snel een intense verbondenheid tussen alle aanwezigen. Een paar uur later ga je echter weer uit elkaar in de wetenschap dat je elkaar niet snel of misschien wel nooit meer zult zien.

Roodborstje

Afgelopen weekend kwamen we met een klein groepje weer bij elkaar om haar as uit te strooien op een plek die bijzonder voor haar was en waar velen van ons samen met haar geweest zijn. De scherpe pijn van het verdriet is al een beetje vervaagd en het was vooral fijn en gezellig om elkaar weer te zien en herinneringen op te halen. We zijn een stukje het bos ingelopen dat voor de gelegenheid prachtig besneeuwd was. Zo mooi had ik deze plek nog nooit gezien. Op een rustig stukje hebben we de grond vrij van sneeuw gemaakt om het as uit te strooien over de bladeren. Een roodborstje kwam aangevlogen en is tijdens de hele ceremonie bij ons gebleven. Het voelde alsof onze tante bij ons was voor een laatste groet. Al deze nuchtere mensen voelden haar aanwezigheid in de gedaante van dit vogeltje. Dan zal ze het misschien wel echt geweest zijn.

Mijn tante is dood, haar as ligt op een plek waar ze graag kwam en het roodborstje neemt haar ziel  mee de lucht in. Over een paar weken vlieg ik naar Canada, met een deel van het as van mijn tante, omdat ze daar graag haar vakanties doorbracht en dat land als een tweede thuis voor haar was. We zullen haar uitstrooien over één van de mooiste meren ter wereld. Ik ben heel benieuwd in welke hoedanigheid zij ons daar komt vergezellen.

Maartje
Laatste berichten van Maartje (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top