Brain dump: ga verder met een leeg hoofd

09-03 / Inspiratie

Je kent het misschien wel: je hebt zo’n vol hoofd dat je bedenkt dat je maar eens heel productief moet worden. En dan… dan gebeurt er niets. Want er draaien zoveel radars, er schieten zoveel gedachtes door je hoofd en er zijn zoveel goede ideeën dat je zelf geen prioriteiten meer kan stellen. Je slaat lam.

Alles schreeuwt om aandacht. ‘Doe mij eerst!’ ‘Ik moet gedaan!’ ‘Deze stapel nu!’ En als je die dingen niet doet, tja, dan houdt de wereld op te bestaan. Toch? Wat mij elke dag weer helpt is de ‘brain dump’. Een klein momentje, elke dag een paar keer, dat helpt om mijn hoofd leeg te krijgen. En zo ruimte te maken voor wat echt nodig is.

Niet alles tegelijk

Multitasken bestaat niet, daar ben ik inmiddels wel van overtuigd. Ik kan heel veel dingen heel goed vlak achter elkaar, maar niets echt tegelijk. Dus ook niet denken en doen. Ik kan als de beste lijsten produceren, prioriteiten stellen en plannen maken, maar ik kan gewoon niet alles tegelijk. Dus ik creatief zijn tot het einde van de wereld komt, maar dan gebeurt er niets van mijn to-do-lijstje. En als ik dat lijstje werk zonder er bij na te denken, zijn de prio’s ver te zoeken. Ofwel: tijd voor orde, te beginnen bij chaos…

Maak je hoofd leeg

Elke dag, een paar keer, pak ik pen en papier, mijn telefoon of een ander schrijfmiddel en begin. Ik schrijf op wat ik in mijn hoofd heb. Plannen, taken, dingen die ik moet doen, dingen waarover ik na wil denken. Ik stop ze allemaal weg. Alles wat er meer is dan ik aankan, alles wat in de weg zit. Het is voor mij een terugkerend proces. En dat is voor iedereen anders. Ik ken mensen die het een keer per dag doen: als ze opstaan, of juist voor ze naar bed gaan.

Alles, maar dan ook alles komt op dat kladblok, digitaal, als spraakmemo, of op papier. En tot mijn hoofd leeg is doe ik er niets mee. En dan komt het: sorteren. Ik ga indelen. Wat nu? Wat morgen, wat ooit? Ik ga aan het werk en als ik afgeleid word kijk ik op mijn lijstje. Aan het einde van de dag doe ik mijn laatste dump en maak ik een lijstje voor morgen.

 

Laatste berichten van Dominique (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top