De rust van de stad

De rust van de stad

04-10 / Goed

Soms, bijvoorbeeld op een doorsnee dinsdagochtend, wanneer ik tussen honderden gehaaste en gestreste mensen van huis naar werk fiets, denk ik erover de drukte van Amsterdam te verruilen voor een onderkomen op een meer rustige plek. Ik stel mij dan een idyllisch huisje voor op een willekeurig afgelegen strand of bos met bergachtig uitzicht en elke avond een indrukwekkende sterrenhemel. Even verderop een mooi helder water waar ik ’s ochtends een duik kan nemen nadat ik mijn dagelijkse rondje heb hardgelopen door ongerepte natuur en langs uitgestrekte landschappen. Ik geniet met een koffietje op de patio van de ochtendzon op mijn gezicht. Ik broei van inspiratie en heb alle tijd om mijn creativiteit te uiten. Mijn tuintje staat vol met eigen verbouwde groente en ik leef zoveel mogelijk buiten.

Van stad naar dorp

In mijn omgeving zie ik nu vrienden van de stad naar een dorp verhuizen wat in de praktijk niet zo romantisch blijkt. Uit de grond gestampte nieuwbouw die moeilijk bereikbaar is met het ov, afgelegen van al het leuks in het leven. De rust is ver te zoeken dankzij alle jonge gezinnen met luidruchtige kinderen die noodgedwongen hun stadse leven hebben verruild voor meer ruimte. De fiets staat in de schuur en de solide auto op de oprit. Elke ochtend via de file naar de stad voor de 9 tot 5 baan. Een beetje parttimen of freelancen is er niet meer bij, want de hypotheek moet betaald en het gezin / de hond / het pensioenfonds moet goed onderhouden worden.

Niet helemaal wat ik zoek. Rust moet leiden naar het ervaren van meer vrijheid, niet naar beperking ervan. In zo’n dorp zou ik mijn stad missen waar ik alles bij de hand heb en mijn behoefte aan sociale interactie op steenworp afstand kan bevredigen. Zomaar op een ochtend besluiten naar je favo tentje te lopen voor een ontbijtje buiten de deur geeft mij een gevoel van geluk en vrijheid. Dat ik op dit moment met mijn laptop op een gemoedelijk terras in het park zit en kan genieten van zowel rust als de dynamiek van de stad vind ik bijzonder.

Leven midden in de natuur

Op een dag zal ik de stad verruilen voor een leven midden in de natuur, weg van sociale druk en prikkels die je het gevoel geven dat je continu van alles moet. Die nieuwbouwwijk sla ik over. Voorlopig geniet ik nog van al het leuks dat de stad mij te bieden heeft en zoek ik naar de unieke rustige plekjes in de buurt om mij alvast te wanen in dat idyllische huisje.

Maartje
Latest posts by Maartje (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top