DIY Vetbol maken

03-11 / Leuk

De dagen worden steeds korter, de temperaturen steeds lager. Geniet ook in de winter van vogels in je tuin en help ze bij het verzamelen van voedsel door vetbollen of vogelvoer in je tuin op te hangen. Zo’n vetbolletje of voederkrans kun je natuurlijk gewoon kopen, maar het is wel zo leuk – en stijlvol! – om zelf te maken. Makkelijk en leuk om zelf te maken: DIY Vogelvoer.

Vetbol maken

Met het basisrecept voor een vetbol kun je natuurlijk ook andere vormen maken dan alleen een bol. Gebruik ongeveer een deel frituurvet (ongezouten en ongebruikt) op een deel zadenmengsel (kant-en-klaar te koop of naar eigen inzicht samen te stellen) en ga als volgt te werk:

  1. Smelt het vet in een pannetje. Maak het zo warm dat het smelt, maar niet te heet.
  2. Roer hier de zaden doorheen en laat het mengsel een beetje afkoelen. Varieer door er ook eens rozijnen of meelwormen door te mengen.
  3. Giet het mengsel in een vorm. Gebruik bijvoorbeeld bakvormpjes, knutsel zelf iets van karton, giet het in een kleurrijk kopje, dip een dennenappel in het mengsel, …gebruik je creativiteit 🙂 of kijk af bij onderstaande voorbeelden.
  4. Leg – voordat het mengsel stolt – een mooie stevige draad of een lint in het vet. Laat deze uitsteken, zodat je je ‘vetbol’ hieraan op kunt hangen. Als je er een stokje in wilt steken waar de vogels op kunnen gaan zitten, steek dit er dan nu ook in.
  5. Laat het mengsel stollen en klaar is je ‘vetbol’!

>> Lees ook: Vijf stappen naar een wintervogeltuin

Een alternatief is om het zadenmengsel in een fles te doen. Voor inspiratie en voorbeelden:bekijk deze voorbeelden maar eens.

vetbal-vormpje-5

vetbol-vormpje-6

vetbol-vormpje

vetbol-vormpje-2

vetbol-vormpje-4

 

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top