Eerste hulp bij twijfels

Eerste hulp bij twijfels

23-09 / Goed

Je hebt wel eens van die momenten dat je niet weet wat je moet beslissen. Zelfs niet als je maar twee opties hebt. Ja of nee. Doen of niet doen. Gaan of blijven. Beide opties lijken logisch. Je maakt lijstjes met voors en tegens. Praat erover met anderen. Zoekt meer informatie, op internet of in boeken. Maar hoe je ook wikt en weegt, je kunt geen keuze maken. Je twijfelt. Hoe kom je daaruit?

Zelfkennis

Ook in je werk zijn er zulke momenten. Moet je nu wel of niet bij je huidige werkgever blijven? Je werkt er al zo lang. Het is veilig, maar ook voorspelbaar. Of je bent gevraagd om te gaan leidinggeven. Moet je dat nu wel of niet doen? Kun je dat wel? Wil je dat wel? Of je zit al langere tijd niet goed in je vel op je werk. Moet je dan juist iets anders gaan zoeken, of even een pas op de plaats maken? Voor beide opties is altijd iets te zeggen. Het een is niet per definitie beter dan het ander. Dat maakt het ook zo lastig. Daardoor blijf je twijfelen.

Als het om keuzes in je loopbaan gaat, is zelfkennis de eerste stap. Weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, is cruciaal als je werk wilt doen dat past bij wie je van nature bent. Jezelf onderzoeken, ontdekken, kost tijd. Dat doe je niet in een middagje. Je kunt dat zelf doen, met de structuur van een loopbaanboek, of met de begeleiding van een loopbaancoach. Voor de meeste mensen is dat hard werken, maar ook de tijd nemen om al die informatie over jezelf even te laten sudderen. Daarna komt de vertaling naar een concrete baan of functie. Twijfelen is tot die tijd heel normaal. En ook nuttig; het kan de motor zijn achter je zoektocht.

Twijfelen gaat over in aarzelen

En dan komt het moment dat je gaat beslissen. Je hebt je opties helder. Je weet wat je te doen staat. Je staat op het punt om de sprong te wagen. Ook al is het maar een klein, licht sprongetje en kun je erop vertrouwen dat de landing zacht en veilig is. Maar… je doet niks. Als een konijn dat in de koplampen kijkt, blijf je zitten waar je zit. Verlamd.

Wat er dan gebeurt, is iets anders dan twijfelen. Dat is aarzelen. Aarzelen is weten wat je te doen staat en dat ook willen, maar het niet durven. Je angst is te groot. Je kunt dan gaan zitten wachten, maar die angst gaat niet weg. Ambrose Redmoon schreef hierover: “Courage is not the absence of fear, but rather the judgement that something else is more important than fear.” Als je voelt dat je aarzelt, rest je nog maar één ding: zet je ogen en je hart wijd open en spring!

Lukt het je maar niet om keuzes te maken in je (werkende) leven? Kijk op www.jamienederpel.nl.

Jamie
Laatste berichten van Jamie (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top