Van geleefd worden naar leven en laten leven

23-01 / Inspiratie

We moeten zo veel van onszelf. Ik moet vanavond nog even werken en ik moet de was nog doen. Dan moet ik nog boodschappen bestellen en ik moet ook nog sporten. En dan moet ik nog even die vriendin bellen die ik al tig weken niet gesproken heb. Herkenbaar? Waarom en van wie ‘moeten’ we deze dingen eigenlijk allemaal?

Als je eerlijk bent, is het antwoord in de meeste gevallen dat je dit van jezelf moet. Jij dénkt dat je het allemaal moet. Ook als het van een ander ‘moet’, zoals van je werkgever, dan nog kun je je afvragen of jij het niet zelf bent die dit toelaat. En door al dat moeten, krijg je juist steeds meer weerstand om het te doen.

Keuze

Realiseer je dat je altijd een keuze hebt. Probeer daarom als je denkt dat je iets nu moet doen, even stil te staan bij die gedachte. Waarom zou je het doen? Is het nodig dat jij dit doet? Heeft het op dit moment prioriteit? Door je dit soort zaken af te vragen en van een afstandje naar hetgeen je ‘moet’ doen te kijken, kun je het relativeren en kun je beter voor jezelf nagaan of je het nu echt wil doen. Je gaat van ‘moeten’ naar ‘willen’ en dat klinkt al een stuk beter, toch?

Nu denk je misschien: ja, maar dit geldt niet voor alles. Sommige zaken moeten toch gewoon echt? Probeer je ook dan af te vragen of dit echt waar is. Vaak gaat moeten ook over het voldoen aan verwachtingen van jezelf, of van iemand anders. Ook hierin heb je een keuze. Door je hiervan bewust te worden, kun je je overtuigingen opnieuw bekijken en kun je het ‘moeten’ loslaten. En dat zal je een vrijer en gelukkiger leven geven.

Bron

Mathilde
Latest posts by Mathilde (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top