Goed doel: eindelijk eens besparen op de boodschappen

28-01 / Leuk

Of je nu alleen voor jezelf boodschappen doet of iedere avond een goede, gezonde maaltijd voor vijf personen op tafel zet: boodschappen zijn één van de grootste kostenposten in ieder huishouden. Gelukkig zijn er best simpele trucjes om die kosten wat naar beneden te brengen. Zeker als je de onderstaande tips combineert, kun je misschien tot wel 50% minder geld uitgeven aan boodschappen iedere week. Dat geld kun je mooi opzij zetten voor andere leuke dingen!

1. Doe de boodschappen in je eentje

Het is aangetoond dat ongeveer 65% van de spullen die je koopt als je met anderen boodschappen doet, ongepland zijn. Zeker als je me kinderen boodschappen doet (“Mama, mag ik diieeee”). Laat je partner, vriendin en kroost dus achter als je je wekelijkse boodschappen doet, dan hou je beter controle over wat er in je karretje verdwijnt.

2. Kies het juiste tijdstip

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je rechtstreeks uit je werk met een knorrende maag nog boodschappen moet doen? En hoe vaak gebeurd het dan dat je op dat moment zwicht voor die gevulde koeken of slagroomvla in de bonus? Precies! Je lichaam en banksaldo zullen je dankbaar zijn.

3. Zelf snijden

Iedereen begrijpt dat een zakje voorgesneden Italiaanse groentemix of ijsbergsla koken een fluitje van een cent maakt. Maar heb je weleens het prijsverschil tussen een krop sla en een zakje sla bekeken? Je krijgt er een stukje comfort voor terug, maar voor je portemonnee doe je er beter aan om zelf producten als kaas, fruit en groenten te snijden, in plaats van voorgesneden producten te kopen.

4. Doe minder vaak boodschappen

Ook deze lijkt voor te hand te liggen en toch ga ik – en zoveel met mij – bijna dagelijks naar de supermarkt. Terwijl dat de kans op het doen van impuls aankopen alleen maar vergroot. Maak een goede lijst aan het begin van de week en doe dan al je boodschappen, dan hoef je de dagen daarop geen boodschappen te doen.

5. Koop lunch

Lunch is één van de dingen die ik qua boodschappen meestal over het hoofd zie. Ik vergeet simpelweg spullen daarvoor in huis te halen. Het gevolg? Een dure sandwich of salade to go. Probeer bij het maken van je boodschappenlijst dus ook aan je lunch te denken. Koop bijvoorbeeld de ingrediënten voor een grote pan soep waar je een paar dagen mee vooruit kan, lekker brood en beleg voor sandwiches of verse groenten en fruit voor salades die je mee kunt nemen.

6. Kijk op de labels

Weet je van jezelf dat je vaak lang doet met een pak melk? Hou dan de houdbaarheidsdatum van dit product in de gaten. Zeker als je boodschappen doet voor een week, wil je wel dat de maaltijd die aan het einde van de week gepland stond tegen die tijd nog steeds goed is. Het is zonde als je (ongeopende) producten weg moet gooien.

7. Groene vingers

Wellicht ben je gezegend met een fijne tuin en groene vingers, dan kun je allerlei groenten en eventueel fruit zelf verbouwen. Geen tuin en geen groene vingers, dan zijn er evengoed opties. Neem bijvoorbeeld kruiden. Voor wat basilicum, koriander of peterselie ben je snel een paar euro kwijt, per keer. Terwijl je deze planten, zelfs zonder tuin, prima zelf kunt verbouwen. Dat scheelt een boel geld (en het ruikt nog eens lekker ook).

8. Koop seizoensgroenten

Nu zoveel groenten en fruit uit kassen komen, zijn de meeste soorten eigenlijk wel hele jaar rond verkrijgbaar. Maar let op de prijzen. Supermarkten en groenteboeren zullen rekening houden met seizoensgroenten en deze dan ook gunstig prijzen.

Fotocredits

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top