Goed nieuws voor de vrijmibo: deze stof in bier helpt je afvallen

27-05 / Gezellig

We hebben weer een bericht uit de categorie ‘te mooi om waar te zijn’. Best fijn toch, dit goede nieuws zo net voor de vrijmibo en met het weekend voor de deur? Want je leest het goed: volgens recent onderzoek zit er een stofje in bier dat je helpt om af te vallen én cholesterol bestrijden. Maar helaas, er zit wel een addertje onder het gras.

Het ‘magische’ stofje is xanthohumol, dit zit in producten die met hop bereid worden. Zoals bier dus. De Oregon State University deed onlangs onderzoek naar het effect van dit stofje op het gewicht en de cholesterolwaarden bij muizen. Van een groep muizen, die op een vetdieet geplaatst werden, kreeg een groep 30 tot 60 mg van de stof toegediend per kilo lichaamsgewicht. Gedurende 12 weken werd dit elke dag herhaald. De andere groep muizen kreeg niks.

De resultaten waren spectaculair: de muizen die de stof kregen, zagen hun slechte cholesterolwaarden met 80 procent dalen. Hun gewicht nam ook 22 procent minder toe dan bij de andere groep, die hetzelfde vetrijke dieet kregen. Xanthohumol lijkt hét middel tegen een hoog slecht cholesterol en tegen overgewicht.

En dan nu het addertje… om dezelfde hoeveelheid xanthohumol als de muizen op te nemen, moet je binnen 24 uur 3.500 biertjes drinken. Dit is onmogelijk (dodelijk zelfs), maar het effect zal dan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen door de gigantische hoeveelheid kilocalorieën die je dan tot je zou nemen. Verder onderzoek zal aan het licht moeten brengen hoe het stofje, op een andere manier dan via het drinken van giga-hoeveelheden bier, kan helpen in de strijd tegen overgewicht en slecht cholesterol.

Nou ja, zo staan we weer met beide benen op de grond. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook… Laat je biertje er niet minder door smaken. Proost!

Mathilde
Latest posts by Mathilde (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top