Het belang van complimentjes

05-03 / Inspiratie

Hoe vaak geef jij je vriendinnen of vrienden een compliment? ‘Wat een mooie schoenen heb je aan’, ‘Wat kan je toch goed koken’ of ‘Wat knap dat jij die marathon kan rennen’, noem maar op. En hoe vaak geef jij jouw partner, man/vrouw of geliefde zo’n compliment? In de praktijk blijkt dat best tegen te vallen. En dat is zonde, meent psycholoog Andy Hanh. Volgens hem speelt het uitdelen van complimentjes een belangrijke rol in een goed huwelijk of een goede relatie.

Volgens Hanh zou je er een 5:1 ratio op na moeten houden in de communicatie met jouw partner. Voor ieder negatief ding dat je zegt tegen hem of haar, moeten vijf positieve tegenover staan. Natuurlijk moet je hierin niet overdrijven. Zorg dat het natuurlijk blijft, maar hou het wel in je achterhoofd op het moment dat je hem iets toesnauwt over z’n rommelkont of haar over het getreuzel.

Ook belangrijk: complimentjes over wie je bent of wat je doet wegen zwaarder dan complimenten over iemands uiterlijk. Hoewel iedereen het fijn vindt om af en toe te horen dat we er goed uit zien, is het dus ook belangrijk om andere zaken als goed vaderschap, doorzettingsvermogen, enthousiasme, vriendelijkheid etc. te benoemen.

Fotocredits

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top