In het hier en nu

07-01 / Gezellig

Leef in het hier en nu. Het klinkt vrij simpel, maar het is het heel menselijk om daar moeite mee te hebben. En toch is dat jammer, omdat we vaker dan ons lief is dingen zullen missen omdat we simpelweg te druk zijn met het plannen van nieuwe dingen. Natuurlijk moet je daar niet mee ophouden, maar het is wel goed om af en toe weer eens wat bewuster in de tegenwoordige tijd te leven. Waarom?

1. Het hier en nu is het enige moment waar je op dit moment controle over hebt. We kennen allemaal de woorden life happens when you’re busy making other plans. Alleen over het moment waar je nú in zit, heb je controle. Je kunt er voor kiezen om van dat moment te genieten, of om het aan je voorbij te laten gaan. Vooruit denken en plannen zorgt er misschien voor dat je bepaalde doelen bereikt, maar het gaat de kwaliteit van leven in het hier en nu niet per sé verbeteren. En aangezien je geen garanties hebt hoe die plannen uit gaan pakken, kun je maar beter het beste van het nú maken.

2. Spaar herinneringen, geen geld. Hoewel het wat heftig klinkt zo op de vroege morgen, is het wel de waarheid: we hebben geen enkel idee hoeveel mooie momenten je nog mee gaat maken. Er is niemand die je kan vertellen wanneer en of je weer zo’n fijne avond met vrienden hebt of zo’n fantastische zonsondergang ziet, dus geniet van het moment. En neem het niet voor lief. Het is cliché maar waar: het leven is kort, dus geniet zolang je kan.

3. Het verminder stress. Je teveel bezig houden met de toekomst geeft veel stress. We hebben niet allemaal de zin of de tijd om iedere dag een paar uur te mediteren en moeten zeker niet helemaal ophouden met plannen, maar je kunt met kleine aanpassingen wel de hoeveelheid stress in je dagelijks leven verminderen. Hou in de gaten wanneer je in gedachte alweer met toekomstplannen bezig bent en ga vervolgens bij jezelf na of dat nodig is, of dat je die gedachtes ook even kunt parkeren. Simpelweg bewust ervan zijn kan al een hoop verschil maken.

4. Plannen pakken nooit uit zoals je verwacht. Dat is een simpele waarheid. Hoe vaak heb je wel niets iets geprobeerd dat uiteindelijk toch anders dan verwacht uitpakte? En hoe reageerde je daarop? Baalde je er van of accepteerde je de nieuwe gang van zaken? Hopelijk het laatste, want je gaat nog vaker meemaken dat plannen anders uitpakken en het is zonde om daardoor telkens opnieuw bij de pakken neer te gaan zitten.

5. Het maakt gelukkiger. Zonder al teveel in te gaan op de verschillende theorieën hierover, is aangetoond dat in het hier en nu leven ons gelukkiger maakt. Probeer dus een goede balans te vinden tussen leven in het nu en het maken van nieuwe plannen. Je hebt alleen controle over dit moment. En dat is een mooi moment. Geniet er van.

Latest posts by Anna (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top