Hoe accepteer je een compliment?

07-02 / Inspiratie

We weten allemaal dat het krijgen van een compliment ons humeur een flinke boost kan geven. Van je baas of collega, partner, vriendin of een vreemde op straat. En hoewel de meeste van ons wel weten hoe we moeten reageren op een compliment, is het accepteren van een compliment soms nog best lastig. We gaan ons ongemakkelijk gedragen en weten ons geen houding te geven. Een beetje advies om dat te voorkomen:

Lichaamstaal doet veel. Ga rechtop staan, dat heeft positieve invloed op de processen die op dat moment in je hersenen aan de gang zijn. Wees bewust. Denk even bewust na over het compliment en het gevoel dat het bij je opwekt en denk na over de manier waarop je gaat reageren. Weet het verschil tussen bescheidenheid en jezelf neerhalen. Bescheidenheid siert de mens, daarover ben je het vast met me eens. Maar sla daarin niet door. Je hebt dat compliment nu eenmaal echt zelf verdiend.

Geef niet direct een compliment terug. Het is een vrij natuurlijke reactie om een compliment te beantwoorden met een compliment (‘leuke schoenen’, ‘thanks, jij ook’). Met name vrouwen doen dit – menen psychologen – omdat ze de aandacht die ze krijgen op die manier snel weer op iemand anders vestigen. Dat heeft onder andere met de opmerking hiervoor te maken. Let wel op dat een compliment als reactie op een compliment zelden als authentiek of spontaan wordt ervaren en je dus beter alleen ‘bedankt’ kunt zeggen.

Sla het op in je geheugen. Probeer de eerst volgende keer dat je een leuk compliment krijgt, dit goed op te slaan in je geheugen. Er komt vast wel weer een dag waarop je minder tevreden bent over jezelf en je best een opsteker kunt gebruiken.

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top