Hoe zorg je ervoor dat je wat meer geduld hebt?

07-05 / Inspiratie

Ons geduld wordt in het dagelijks leven niet heel vaak op de proef gesteld. We leven in een wereld waarin we gewend zijn om alles te kunnen zien, kopen en horen met slechts één muisklik, tussen het af lopen van onze volle to-do lijsten en drukke agenda’s in. Dus zodra we eens in de file staan, moeten wachten op de bus of achteraan in een lange rij dienen aan te sluiten, hoor je ons zuchten, steunen, klagen en grommen. Het zijn situaties waarin we best een beetje extra geduld zouden kunnen gebruiken. En hoewel dat misschien van nature niet zo makkelijk gaat, zijn er wel trucs om je te helpen meer geduld te hebben (wanneer dat nodig is). 

Probeer te bedenken waardoor je zo’n opgehaast gevoel hebt. Nog los van alle dingen die je daadwerkelijk moet doen (werken, koken, boodschappen, sporten), hebben we ook vaak nog een hoofd vol met dingen die we willen doen, met ideeën of problemen waar we mee rond lopen. Al die dingen bij elkaar zorgen soms voor zo’n chaos daarboven, dat de minste of geringste tegenslag – in de vorm van een file of rij bij de kassa – ons teveel wordt. Probeer dus wat vaker stil te zijn bij de dingen die jou een druk gevoel geven, dan word je niet overvallen door je eigen ongeduld.

Dankbaarheid. Dankbaar zijn en onze dankbaarheid uit kunnen drukken heeft veel voordelen: het maakt ons gelukkiger, minder gestresst en optimistischer. Plus – zo blijkt uit studie van het afgelopen jaar – het kan ons ook helpen tegen ons ongeduld. Het zorgt ervoor dat je dingen makkelijker in perspectief kunt plaatsen en je er dus ook makkelijker aan over kunt geven als iets even niet helemaal goed zoals het zou moeten gaan.

Oefen af en toe met wachten. Ook een interessant onderzoek: hoewel direct je zin krijgen je op dat moment een goed gevoel geeft, zijn we op den duur gelukkiger met de dingen waar we even op hebben moeten wachten. Daarom is er niets mis mee om je eigen geduld af en toe op de proef te stellen. Stel het kijken van je favoriete serie uit tot het weekend, wacht tot je in de auto zit voordat die zak snoepjes open gaat en lees je nieuwe magazine niet direct in één keer uit.

Maak er iets aangenaams van. Wachten in de rij bij de kassa? Mooi moment om even onopvallend die bilspieren te trainen. Nog aan het wachten op je bus? Pleeg ondertussen een telefoontje of loop een beetje rond (zo komen die 10.000 stappen in de buurt). File? Ga er even af bij het tankstation, trakteer jezelf op iets lekkers en ga daarna fijn meezingen met je favoriete nummers op de radio. Negeer de gestresste mensen om je heen, jij vermaakt je best.

Hommmm… En lijkt dit allemaal niet te werken? Haal dan eerst een paar keer goed diep adem. Deze simpele oefening heeft een groot effect als het gaat om het kalmeren van je lichaam en geest. Die ontspanning kan ervoor zorgen dat het onaangename gevoel dat jij hebt door het wachten wat wordt vermindert.

 

Fotocredits: Christy Turlington for Vogue Italia, February, 1992. Photographed by Steven Meisel via Pinterest

Latest posts by Anna (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top