Alcohol mensen in cafe

Hulpvaardig door alcohol

26-06 / Gezellig

Drank maakt meer kapot, dan je lief is. Het was de slogan van een overheidscampagne en een zinnetje dat je nog steeds vaak hoort. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de ongeremdheid die je door alcohol ervaart, ook een duidelijk positief effect heeft. Drank maakt ons namelijk hulpvaardiger.

De VU deed onderzoek in een café. Terwijl bierdrinkers daar deelnamen aan een onderzoek en blaastesten moesten doen, lieten de onderzoekers testbuisjes op de grond vallen. Mensen die twee tot zes glazen alcohol ophadden, hielpen sneller bij het oprapen en waren dus behulpzamer dan hun nuchtere kroeggenoten.

Bystander effect

De conclusie van de onderzoekers is dat alcohol, omdat het je sociale remmingen wegneemt, het bystander effect vermindert. Aangeschoten mensen letten minder op hun omgeving en op de mensen om hen heen en reageren hierdoor impulsiever. Zonder alcohol kijken omstanders elkaar vaak aan als er iets gebeurt, waardoor niemand actie onderneemt: het bystander effect. Alcohol vermindert dit effect dus.

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top