Kijken naar natuurdocumentaires maakt ons intens gelukkig

16-03 / Mooi

Vorige week keek ik gefascineerd naar een luiaard op liefdespad in Planet Earth II. Een glimlach op mijn gezicht. Wat prachtig! Ik blijk niet de enige te zijn die zo reageert op de natuurbeelden. Uit onderzoek van de Universiteit van California, Berkeley en BBC Earth blijkt namelijk dat het bekijken van een natuurdocumentaire ons geluksgevoel vergroot en stress en spanning vermindert.

Tv kijken

In het Real Happiness Project gebruikten de onderzoekers een technologie die emoties op gezichten registreert. 7.500 Participanten van verschillende nationaliteiten en leeftijden namen deel aan het onderzoek. Ze kregen verschillende fragmenten van tv-programma’s te zien, zoals nieuws en drama, maar ook natuurdocumentaires zoals BBC’s Planet Earth.

>> Lees ook: Vijf goede redenen om nu te gaan wandelen

Positief

Zoals je misschien zou kunnen verwachten waren de verschillen in emotie bij vrouwen groter dan bij mannen. De meerderheid van alle respondenten vertoonde een significante toename van positieve emoties, zoals blijheid, nieuwsgierigheid en enthousiasme, bij het kijken naar natuur. Negatieve emoties namen juist af en gevoelens van nervositeit, angst, stress en vermoeidheid werden minder. Dit effect was het grootste bij de groep 16- tot 24-jarigen.

Kijken naar natuur

De onderzoekers concluderen hieruit dat niet alleen het daadwerkelijk verblijven in de natuur positieve effecten op ons welzijn heeft, maar dat zelfs het kijken naar natuur ons gelukkiger maakt.

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top