Knuffel, slaap en sport jezelf gelukkig

12-05 / Inspiratie

Het is maandagochtend, de regen komt met bakken uit de lucht en de zomer lijkt nog mijlenver van ons verwijderd. Na een lekker lang weekend is het soms best wennen om weer aan de slag te gaan, de vaste verplichtingen van de werkweek weer onder ogen te komen. Gelukkig bestaan er talloze studies die aantonen dat kleine aanpassingen aan ons dagelijks leven grote gevolgen kunnen hebben voor onze stemming. Van minimaal 8 keer knuffelen op een dag, tot 1 uurtje extra slaap, hier zijn enkele voorbeelden van dingen die jouw stemming een flinke boost kunnen geven:

Wacht niet met het uitproberen van nieuwe dingen

De Amerikaanse psycholoog Rick Walker analyseerde ruim 500 dagboeken en concludeerde dat mensen die regelmatig nieuwe ervaringen op doen veel meer positieve emoties voelen dan mensen die zelden nieuwe dingen uit proberen. Begin dus vandaag nog aan die cursus Chinees!

Slaap een uurtje extra

Hoewel er nog steeds in discussie gaande is of 8 uur inderdaad het optimale aantal slaapuren is, laat een onderzoek uit 2013 zien dat één extra uurtje slapen mensen gelukkiger en gezonder maakt. Kijk, dat soort nieuws horen we graag.

Begin de dag met een workout 

De Amerikaanse Gretchen Greynolds toonde met zijn The First 20 minutes aan dat je dag beginnen met een workout van minimaal 20 minuten de grootste (positieve) impact heeft op je gezondheid. En onderzoekers aan de Universiteit van Bristol concludeerden in 2008 aan dat mensen die op werkdagen sporten productiever, gelukkiger en minder gespannen zijn, dan wanneer ze op een werkdag niet sporten. Dus: even een rondje joggen voordat je naar je werk gaat morgenochtend? Los gaan in de woonkamer op je favoriete muziek mag natuurlijk ook.

Spendeer je geld aan anderen

In het boek Happy Money: The Science of Smarter Spending, verklaren Elizabeth Dunn and Michael Norton hoe geld gelukkig kan maken, maar alleen als we het op bepaalde manieren uitgeven. Eén van de belangrijkste uitkomsten was dat geld uitgeven aan anderen mensen gelukkig maakt. “In je eentje in een villa op een eiland maakt ons niet gelukkig, we hebben andere mensen nodig om gelukkig te zijn. De sociale connectie die je creëert door geld te geven aan iemand anders, dáár worden mensen blij van”, aldus de onderzoekers. Wanneer heb jij voor het laatste een cadeautje aan iemand gegeven?

Knuffel minimaal 8 keer per dag

Paul Zak, een pionier op het gebied van neuro-economie (een wetenschap die neurowetenschap, economie en psychologie combineert), concludeerde dat we ons gelukkiger voelen door minimaal 8 keer op een dag te knuffelen met onze geliefden. Als we knuffelen stijgt in onze hersenen het level oxytocine – oftewel het liefdeshormoon. De knuffel moet wel minimaal 20 seconde duren, pas daarna begint het oxycotine level te stijgen en dalen onze hartslag en het cortison niveau (de zogeheten stress hormoon).

Photocredits: Camdiluv via Flickr

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top