Lachen is gezond

Waarom lachen zo gezond is

25-06 / Gezellig

Lachen is gezond. Dat weten we allemaal, toch? Maar waarom is het eigenlijk goed voor je? Humor is volgens breinjournalist Mark Mieras van Psychologie Magazine eigenlijk “gekietel voor de geest“. Lachen moet je vooral om het onverwachte, om een bizarre opmerking, om een wending die je niet verwacht. Daarom is het ook niet grappig als je jezelf een mop vertelt.

Om een geestige, onverwachte opmerking te maken, moet je brein ontspannen zijn. Verloopt een gesprek vol humor, dan betekent dit dat jullie ontspannen zijn. Dit geeft een veilig gevoel en maakt dat jullie je goed voelen bij het contact. Eventuele stress of spanning wordt afgevoerd. Daarom vinden we humor in anderen waarschijnlijk ook zo aantrekkelijk.

Ontspannen

Als we lachen, ontspannen onze spieren en raken we stresshormonen kwijt. En als we dan eenmaal lachen, dan blijven we hier vaak mee doorgaan. Lachen werkt zo erg ontspannend voor ons lichaam en ons brein.

In studies door onderzoekers van de Loma Linda-universiteit in Zuid-Californie, bleek uit bloedtests dat proefpersonen die aan het lachen werden gemaakt, een flinke daling in de hoeveelheid stresshormonen cortisol en adrenaline lieten zien. Ook steeg de productie van groeihormonen en ging het immuunsysteem beter werken. Ook zagen de onderzoekers dat minder stresshormonen zorgden voor minder activiteit van het angstcentrum in de hersenen, de amygdala.

Als je lacht, zet je brein dus als het ware een knop om: van waakzaamheid en angst naar herstel en ontspanning. Hartstikke gezond dus, dat lachen!

Bron: Psychologie Magazine

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top