Meer controle over je leven

28-03 / Inspiratie

Het is onmogelijk om alles in je leven onder controle te hebben. Je kunt er wél voor kiezen om op een bepaalde manier om te gaan met wat je voelt en meemaakt en zo meer invloed krijgen op je eigen leven. Wil je meer controle krijgen over je leven, richt je dan in de eerste plaats op jezelf. Vijf tips.

1. Stel jezelf doelen waarvan je het succes afmeet aan de hand van zaken die je kunt beïnvloeden. Sta niet te lang stil bij zaken waar je geen invloed op hebt. Zoek je bijvoorbeeld een nieuwe baan, stel dan niet het doel ‘Ik moet over een maand een nieuwe baan hebben’, maar bijvoorbeeld ‘Ik moet deze maand vijf sollicitatiebrieven versturen’. Je doel is nu meetbaar en haalbaar. Je bent minder afhankelijk van anderen voor het behalen van je doelen en het succesgevoel dat daarbij hoort.

2. Geef anderen niet de schuld van wat jou overkomt. Accepteer dat tegenslagen bij het leven horen en dat het vaak niet eerlijk verdeeld is in de wereld. Blijf niet hangen in negatieve gevoelens hierover ten opzichte van anderen en onderneem actie. Niet blij met je baan? Ga solliciteren. Niet blij met je gewicht? Verander je eetpatroon en ga sporten. Het is aan jou om te veranderen.

>> Lees ook: Vijf tips voor Me-time: creëer tijd voor jezelf

3. Wees proactief in plaats van reactief. De meeste mensen ondernemen actie uit motieven zoals angst, beloning of plicht. Onderneem actie met een positief motief, zoals liefde, omdat je het leuk vindt of een betere wereld, en je zult zien dat het beter gaat en je gelukkiger bent met dat wat je doet. Vraag jezelf af wat je echt wilt bereiken om jezelf te motiveren in actie te komen.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen. Wat je ook bereikt, er is altijd wel iemand te vinden die het beter kan of meer heeft. Niet alleen schaadt vergelijken je zelfvertrouwen, je komt er ook geen steek verder mee. Richt je op je persoonlijke doelen en meet je succes niet af aan wat anderen doen of kunnen en aan factoren buiten jezelf.

5. Ben zelf je grootste fan. Krijg je steun of lof van anderen? Prachtig. Maar de enige waar je altijd op kunt rekenen, dat ben je zelf! In je leven zul je altijd onbegrip en weerstand van anderen tegenkomen. Je kunt anderen niet altijd overtuigen van jouw gelijk. Zorg er daarom voor dat je zelf jouw grootste steun en fan wordt.

>> Lees ook: Zeven (kleine) dingen die je dit jaar voor jezelf moet gaan doen

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top