Mindful sporten

28-10 / Gezellig

Ze zeggen het over het yoga: niet de prestatie, maar de uitvoering zelf is het doel. Ik ben zelf yoga-fan en onderschrijf dit, maar wat mij betreft is deze uitspraak net zo relevant voor een potje voetbal. De kunst is om tijdens het sporten al te genieten en niet alleen achteraf, als je moe en uitgeput onder de douche staat en denkt: ‘dat hebben we mooi weer gehad’. Als sporten geen moeten is, maar mogen, dan geeft het pas echt een goed gevoel.

In een flow

Met sport werk je toe naar een prestatie. Je wilt sterker worden, fitter worden, een mooi lichaam. Met een teamsport wil je vooral scoren en winnen en krijg je voorgaande aspecten er gratis bij. Waar je in de sportschool de setjes bankdrukken telt of de minuten op de loopband, telt op het voetbalveld alleen maar de bal. Verder hoef je niet te denken, gedachten op nul. Doordat je totaal gefocust bent kom je in een flow en is je energie grenzeloos. Je blijft doorrennen tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Bijkomend voordeel van een teamsport is dat het tevens een sociale aangelegenheid is. Het verzamelen voorafgaand aan de wedstrijd is een magisch moment. Het team druppelt langzaam de kantine binnen, sporttas in de hand en met opgetogen gezicht. Iedereen heeft er zin in en de wedstrijdspanning is al voelbaar. Er wordt nog wat gedronken en hier en daar wordt het afgelopen weekend doorgenomen. De gezelligheid buiten het veld komt ook in de wedstrijd goed van pas. We doen het samen en werken voor elkaar. Als we winnen zijn we superblij, maar strijdend ten onder kan net zo lekker zijn.

>> Lees ook: Zo motiveer je jezelf om (vaker) te gaan sporten

Behalen van succesjes

Het behalen van de winst zit ‘m namelijk niet alleen in de uitslag van de wedstrijd , maar ook in het behalen van kleinere succesjes, zowel individueel als met het team. We worden beter, we leren nieuwe dingen door te trainen en ons spel te evalueren. Ons zelfvertrouwen groeit, we geven elkaar complimenten en zijn trots op onze prestatie. We hebben lol gehad door leuke trucjes en mooie combinaties. En wat een fantastisch mooi doelpunt!

De winst is als een kers op de taart, maar gegarandeerd heb je een heerlijke zondagmiddag; in de buitenlucht, op een grasveld, met mensen die je leuk vindt en waar je je favoriete spelletje mee speelt. En in de tussentijd heb je anderhalf uur lang fanatiek gesport. Een beter weekendgevoel bestaat er niet!

>> Lees ook: Samen sporten is goed voor je relatie

Maartje
Laatste berichten van Maartje (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top