Moederliefde

09-04 / Leuk

Op Koninginnedag heb ik een ingelijste poster gekocht met de welluidende titel ‘Players & their Mothers’. De prent uit Ghana is een uniek staaltje pure moederliefde. Maar dat is nog niet alles, naast de moeders van de stervoetballers die allemaal in het buitenland spelen en zodoende vet verdienen, zien we ook hun auto’s en hun mobiele telefoons.

Ik beeld me in, op een drukke tropische markt in Accra, vol warm dampend fruit, vissen met vliegen en stinkende verbande olie loopt een klein jochie, Mbeko. Hij is op zoek naar eieren en lampenolie, maar ziet in een houten keet met vergeelde kantoorartikelen deze top-poster hangen. Zijn helden, zijn sportieve voorbeelden en hun trotse moeders, hun glanzende bolides en smartphones… dat wil Mbeko ook. Een voltijdsbaan in het rijke westen, het bezit van een spraakmakende babe-magnatizing car en een telefoon waarmee je de wereld binnen handbereik hebt. Maar vooral  een ode van dankbaarheid aan je lieve moeder, in full colour op glanzend papier. Hij heeft een paar Schilling op zak, voor de eieren…

En dan komt plots van links een dikke Nederlander die de poster voor drie keer de vraagprijs van de muur koopt en weer vertrekt naar Europa. Daar plempt hij hem, een half jaartje later, op zijn kleedje van de vrijmarkt. Wat een stimulans voor kleine Mbeko.

Fedor
Laatste berichten van Fedor (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top