Nadenken over geluk maakt gelukkig

25-01 / Inspiratie

Kun je geluk bevorderen? Die vraag stelden wetenschappers van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen zichzelf. Om het antwoord te achterhalen hielden ze een grootschalig onderzoek onder de Vlaamse bevolking. Met het onderzoek probeerden de wetenschapper te achterhalen of praktische tips het geluksgevoel van mensen kan vergroten. En dat blijkt zo te zijn.

Het onderzoek nam vier weken in beslag, in totaal waren er 7.770 Vlamingen met allerlei verschillende leeftijden, economische status en burgerlijke staat bij betrokken. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen waarmee hun geluksgevoel werd achterhaald. Vervolgens werden alle deelnemers in drie groepen onderverdeeld. Groep 1 kreeg dagelijks een aantal geluktips (bijvoorbeeld: focus een dag lang op wat je graag doet of waar je van houdt). De tweede groep kreeg wekelijks vier uitgebreide tips gericht op zelfreflectie (bijvoorbeeld: bedank iemand die erg betekenisvol voor je is geweest). De derde groep moest alleen wekelijks een vragenlijst over geluk invullen, maar de gelukstips kregen ze pas achteraf.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de deelnemers uit groep 1 en 2 beide gemiddeld gelukkiger werden. Tussen de twee groepen was het verschil in gelukstoename overigens beperkt. Bij de deelnemers in groep drie vond ook een zekere toename van geluk plaats, al vond deze toename specifiek in het begin van het onderzoek plaats. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de verwachtingen die de deelnemers hadden van het onderzoek. Die verwachtingen gaven een boost aan hun geluksgevoel. Alleen de verwachtingen blijken op den duur overigens wel onvoldoende, na een tijdje ebt het effect weg.

De les die wij uit dit onderzoek trekken? Lees iedere dag Goedgevoel.nl, daar wordt je namelijk écht gelukkiger van!

Lees meer over het onderzoek hier

Fotocredits: Pinterest

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top