Was bleken op het gras, huishoudgeheimen

Oma weet raad… 9 Huishoudgeheimen uit de oude doos

14-06 / Goed

Het huishouden. Er zijn vrouwen (en mannen) die de hele dag in de weer zijn om het huis aan kant en schoon te houden. Hier ben ik er geen van… Om toch een opgeruimd huis te houden, zijn tips daarom meer dan welkom. Hierbij deel ik 9 huishoudgeheimen ‘uit grootmoeders tijd’ met je. Want tja, als je oma het huishouden kon doen zonder alle moderne gemakken (lees: wasmachine, vaatwasser, stofzuiger, swiffer, Kärcher en wat al niet meer), dan moet het jou toch ook lukken?

  1. Hou het huishouden bij. Spaar de huishoudelijke taken niet op, maar doe iedere dag een beetje. Zo hou je overzicht en blijft je huis aan kant. Routine en regelmaat zijn goud waard.
  2. Uh, deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar daar komt-ie: zitten er vlekken in je witte tafelkleed die je er echt niet uit krijgt, maak er dan een theekleurig kleed van. Voeg vier of vijf theezakjes (zwarte thee) toe aan een emmer heet water en laat een minuut of tien trekken. Haal de theezakjes uit het water. Doe het tafelkleed in het water en zorg dat het helemaal onder water staat. Laat staan tot de gewenste kleur bereikt is. Laat drogen en was het daarna in koud water. Ach, als het alternatief weggooien is, kun je dit altijd eens proberen, toch? Tip van onze lezer Janine: deze truc werkt ook met witte BH’s; worden ze grauw, volg dan het ‘recept’ en ze kunnen nog een ronde mee!
  3. Er zijn tegenwoordig schoonmaakproducten voor alle soorten klusjes, maar groene zeep, soda en azijn doen vaak wonderen. Je hebt echt geen tientallen middeltjes nodig. Goedkoop en makkelijk in gebruik en vaak een stuk minder chemisch dan alle ‘moderne’ middelen.
  4. Maak – net als in grootmoeders tijd – schoon met de seizoenen. Lap minimaal eens per jaar de ramen, laat je dekbed of vloerkleed in het voorjaar reinigen en draai en stofzuig je matras, ruim je kledingkast ieder seizoen uit.
  5. Laat kleine schoonmaakklusjes niet liggen, maar doe ze meteen. Kun je iets in een paar minuten doen, zoals het aanrecht afnemen of de wc schoonmaken, doe het dan gewoon meteen. Als je het werk laat liggen, wordt het alleen maar meer. En denk eens aan de tijd die je bespaart door niet te dénken aan klusjes die nog gedaan moeten worden, maar ze gewoon te doen!
  6. Gebruik natuurlijke luchtverfrissers en laat je huis iedere dag even lekker doorwaaien. Chemische geurtjes lijken misschien makkelijk, maar echt lekker ruiken ze nooit. Lavendel uit een dispenser ruikt niet bepaald naar dat vrolijke paarse bloemetje, of wel? Pluk zelf wat lavendel, laat het drogen en stop het in een zakje. Zo is er voor ieder chemisch geproduceerd luchtje wel een lekkerdere (en goedkopere!) natuurlijke variant te bedenken.
  7. Gebruik azijn om te ontkalken. Ook hier zijn geen middeltjes voor nodig. Azijn is minstens zo effectief. De douchekop ontkalk je bijvoorbeeld door azijn in een plastic zak te doen en deze om de douchekop te binden of tapen. Laat een paar uur intrekken en verwijder de zak daarna. Met een oude tandenborstel krijg je je douchekop daarna weer blinkend schoon.
  8. Oude t-shirts? Gooi ze niet weg, maar maak er schoonmaakdoeken van. Hartstikke handig en het bespaart je ook nog geld.
  9. Vergeelde was weer wit maken, daar wist oma ook wel raad mee. Pers een citroen en doe het sap met heet water in een emmer. Laat het laken of kledingstuk er een paar uur in weken. Spoel het daarna uit en laat het in de zon drogen. Of, net als vroeger: op het gras.

Meer lezen over het huishouden? Eerder gaven we tips voor huishoudklusjes die goed zijn voor je lijn en deelden we 7 geheimen met je van mensen die altijd een schoon huis hebben.

Mathilde
Latest posts by Mathilde (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top