Pieker niet

Pieker niet en slaap lekker

12-01 / Ontspannen

Veel mensen hebben er last van: je bent moe en ligt in je bed. Net voordat je in slaap valt, begint het. Je denkt nog even aan je werk/ je kinderen/ de vakantie/ het huishouden/ vul maar in… en begint te piekeren. En tijdens het piekeren, ga je piekeren over het piekeren en maak je je zorgen omdat je maar niet in slaap valt. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit komt. Hier een tip die we vonden in Psychologie Magazine.

Probeer na het eten, maar ruim voordat je naar bed gaat, een kwartiertje in te plannen om te piekeren. Dit is jouw piekermoment. Ook ’s ochtends na het opstaan, plan je zo’n piekerkwartiertje in. Altijd op vaste tijden, zodat je lichaam en geest ‘weten’ wanneer ze mogen piekeren.

Piekermoment

Als je dan naar bed gaat, neem je je voor om piekergedachten uit te stellen tot het piekermoment de volgende ochtend. Omdat je die avond al een beetje hebt kunnen piekeren en dit de volgende dag weer kunt doen, is het makkelijker om piekergedachten, als ze toch in je opkomen, even uit te stellen tot de volgende ochtend.

Komt zo’n piekergedachte op, zeg dan tegen jezelf: Niet nu, maar morgenochtend. Schrijf eventueel wat steekwoorden op een papiertje dat je naast je bed legt, zodat je de gedachten echt los kunt laten. Je hoeft ze zo niet te onthouden.

Val je toch niet meteen in slaap, onthou dan dat je ook uitrust als je gewoon rustig in bed ligt. Blijf rustig en concentreer je op je ademhaling. Laat je gedachten gaan. Die komen morgenochtend wel weer. Dan heb jij je piekermoment immers weer. Slaap lekker!

Meer tips om minder te piekeren en over het instellen van piekermomenten, vind je in het boek Piekeren van Ad Kerkhof:

Mathilde
Latest posts by Mathilde (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top