Samen sporten is gezond voor je relatie

05-02 / Gezellig

Zeker als je niet dol bent op sporten, zul je je lichaamsbeweging vaak ergens tussen je dagelijkse werkzaamheden in proppen. Een uurtje naar de sportschool direct na het werk of op je vrije dag tussen de middag een verplichte pilates klas. De kans is dan ook groot dat je dit sport-moment in je eentje doet, althans: zonder je partner. En hoewel je misschien in je hoofd hebt dat sporten even ‘jouw moment’ is, valt er best eens over na te denken om er een gezamenlijke activiteit van te maken. Samen sporten kan namelijk…

1. Het plezier in je relatie vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat stellen zich na afloop van een gezamenlijke uitdaging of activiteit contenter zijn over hun relatie zijn en ook meer verliefde gevoelens voor hun partner hebben. Sporten stimuleert nu eenmaal deze positieve gevoelens. Samen trainen voor een triatlon, danslessen nemen of een rondje hardlopen kan de kwaliteit van je relatie dus verhogen.

2. De efficiëntie van jouw work-outs vergroten. Het is algemeen bekend dat aangemoedigd worden tijdens het doen van een fysieke zware activiteit bevorderlijk werkt. Ook al ren je met gemak 5 kilometer hard, je partner met je meenemen zal je energie niveau doen stijgen.

3. Je partner nog verliefder op jou maken. Sporten veroorzaakt dezelfde symptomen als wanneer je opgewonden raakt: zweterige handen, een versnelde hartslag, buiten adem. Opvallend genoeg – zo heeft een studie aangetoond – kunnen mensen eenvoudig fysieke vermoeidheid en romantische gevoelens voor elkaar verwarren. Maak gebruik van dit fenomeen door je samen met je partner in het zweet te werken.

4. Je helpen je fitness doelen te bereiken. Als je je als stel iets aantrekt van elkaars fitheid, dan is het makkelijker om je sportdoelen te bereiken. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat in een heteroseksuele relatie de man meer aan sport doen, als hij zijn ervaringen en ideeën kan delen met zijn vrouw. De ups en downs van de sportschool, je gedachtes tijdens een inspannende fietstocht of het lekkere gevoel na een yoga-les: deel dit met elkaar.

5. Jullie emotionele band (nog) sterker maken. Wanneer jullie samen sporten, zullen jullie je vanzelf aan elkaars ritme aanpassen. Zo zul je bijvoorbeeld tegelijkertijd gewichtheffen, iets naar elkaar overgooien of jouw looptempo aan hem aanpassen. Dit non verbale matchen, je gedrag aan elkaar aanpassen, speelt een belangrijke rol in jullie relatie. Het zorgt voor een sterkere, emotionele verbondenheid. Samen sporten verbetert dus niet alleen jullie gezondheid, maar ook jullie relatie.

Fotocredits

Latest posts by Anna (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top