Stress-less

17-01 / Ontspannen

Als je last hebt van stress heeft dat vaak negatieve invloed op je productiviteit, gezondheid of omgeving. Hoewel op sommige dingen (helaas) weinig invloed uit kunt komen, zijn er wel – wetenschappelijk bewezen – methodes om je stress te verminderen. Deze bijvoorbeeld:

  • Kom als eerste je bed uit. Ook al ben je eigenlijk geen ochtendmens, het zal je verbazen hoe productief je bent als je eens een ochtendje extra vroeg opstaat. Het grote bijkomende voordeel is dat je in de namiddag hoogstwaarschijnlijk je klussen af hebt en tijd hebt voor dingen die je ontspanning en plezier brengen, zoals sporten of lunchen met een goede vriend. Er zijn overigens ook genoeg studies die aantonen dat mensen die vroeg opstaan beter presteren op werk.
  • Sport iedere dag. Iedere dag iets aan lichaamsbeweging doen is goed voor je lichaam en voor je geest. Zelfs al ben je niet zo’n sport-fan, dan kun je proberen om op een nuttige of leuke manier toch aan je beweging te komen. Ga met een vriendin naar het zwembad, doe push ups tegen de muur terwijl je op een afspraak wacht en poets squattend je tanden.
  • Check je e-mail wat minder vaak. Amerikaanse onderzoekers hielden een experiment onder 124 deelnemers. De ene helft kreeg de opdracht minder dan drie keer per dag hun inbox te checken, de andere groep mocht dit zo vaak doen als ze zelf wilden. Wat bleek? Na een week voelde de groep die de verleiding kon weerstaan om vaker te kijken zich minder gestresst dan de groep die continue mochten checken.
  • Eet omega 3. Velen studies hebben aangetoond dat (chronische) stress slecht is voor ons lichaam. Door voldoende omega 3 vetzuren te eten, kun je je lichaam wel beschermen tegen deze giftige stofjes. Omega 3 zit met name in vis, maar ook in lijnzaad(olie) of in chia zaden.
  • Knuffel genoeg. Nog zo’n bewezen middeltje: geknuffeld worden en knuffelen maken stoffen in onze hersenen vrij die onze stress-gevoelens doen verminderen.
  • Unplug. Hoewel het je in eerste instantie misschien juist wat stress geeft als je je telefoon weglegt – wie weet wat je allemaal wel niet mist – uiteindelijk zul je ervaren wat een rust het je geeft als je niet constant op je smartphone zit. Probeer het maar eens een dagje uit!
  • Krijg voldoende slaap. Juist als je gestresst bent, kun je ook wat slaapproblemen ervaren. Het is natuurlijk een beetje een vicieuze cirkel, maar je kunt er zelf wel wat invloed op uitoefenen. Probeer cafeïne en alcohol en schermen met felle verlichting (tv, tablets of smartphones) te vermijden voor het slapengaan.

Fotocredits

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top