Spaanse tomatentaart

Succes verzekerd: Spaanse tomatentaart

01-04 / Lekker

Deze hartige Spaanse tomatentaart is bij ons altijd succes verzekerd. Lekker makkelijk voor de zondagavond of voor als er bezoek komt en je niet de hele tijd in de keuken wil staan. De oven doet namelijk (vrijwel) al het werk voor je! Het ‘geheim’ zit ‘m wat mij betreft in de positie van de tomaten; die leg je niet zomaar lukraak in de vulling – nee! – die leg je met de open kant naar boven! Voor dit recept had ik geen idee dat dit zo moest… En hartige taart met tomaat werd daardoor altijd erg nat. Maar dankzij dit recept is dit verleden tijd en voeg ik graag tomaten toe aan hartige taarten. Ook als het recept daar niet om vraagt.

Ingrediënten Spaanse tomatentaart (hoofdgerecht voor 4 personen; onderdeel van een buffet voor 8)

250 gram chorizoworst

2 uien

5 plakjes deeg voor hartige taart

10 gram platte peterselie

6 eieren

125 ml slagroom

8 tomaten (of ook leuk: verschillende maten en kleuren tomaatjes)

2 el olijfolie

zwarte peper en zout naar smaak

quichevorm (ca 26 cm doorsnede)

bloem om te bestuiven

keukenpapier

 

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met boter of olie.

2. Snij de chorizo in plakjes. Snipper de ui. Snij de peterselie fijn. Halveer de tomaten.

3. Bak de chorizo zonder extra vet in een koekenpan uit (dat duurt een minuut of 5). Laat de chorizo uitlekken op wat keukenpapier. Bak de ui in het achtergebleven vet in de pan.

4. Bestuif het aanrecht (of een grote snijplank) met wat bloem en leg de plakjes op elkaar. Rol of duw uit tot een dunne lap. Bekleed de quichevorm hiermee. Wat ik trouwens meestal doe, is plakjes gewoon zo in de quichevorm doen en dakpansgewijs over elkaar heen leggen. Met je vingers druk je de naden dicht en maak je er ook een soort lap van. Wel zo makkelijk, omdat het zonder schoon aanrecht of bloem kan.

5. Klop de eieren met de slagroom, peper en zout in een grote kom. Roer de chorizo, de ui en de peterselie erdoor. Doe het mengsel in de quichevorm.

6. Leg de tomaten met het snijvlak naar boven in het mengsel in de vorm. Druppel er wat olijfolie overheen en maal er nog wat extra zwarte peper boven.

7. Bak de taart in ca. 35 minuten gaar. Laat een beetje afkoelen snij in punten.

 

Eet smakelijk! Deze Spaanse tomatentaart is erg lekker met een frisse salade ernaast, zoals deze salade met watermeloen en feta. Ook lekker: strooi er de laatste 10 minuten nog wat feta (of andere kaas die je in huis hebt) en olijven overheen.

Bron recept

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top