Tips om meer te bewegen tijdens het werken

23-02 / Inspiratie

‘Veel zitten slechter dan roken’, ‘Teveel zitten slecht voor je’ of ‘Zittend werk bedreigt de gezondheid’: afgelopen maand vlogen deze beangstigende krantenkoppen me weer om de oren. Ik rook niet en beweeg iedere dag, maar breng het grootste gedeelte van mijn werkdag wel zittend op mijn billen door. En dat is levensgevaarlijk, blijkt uit recent onderzoek, want teveel zitten zou de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes,vergroten. En helaas, met een uurtje extra beweging per dag ben je er niet. Meer bewegen én minder zitten zijn belangrijk voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers moeten we de tijd die we zittend doorbrengen met twee tot drie uur te verminderen. Hoe dan?

1. Hou je aan de planning. De Amerikaanse ergonoom stelt voor dat je gaan werken volgens een bepaald ritme: 20 minuten zitten, 8 minuten staan en 2 minuten lopen. Herhaal. Volgens zijn studie verbetert die formule eveneens de productiviteit en je lichaamshouding.

2. Maak van lopen een gewoonte. Even geen inspiratie? Ga dan niet doelloos rondsurfen achter je computer, maar sta even op, strek je benen en maak een wandeling van vijf minuten. Volgens onderzoek zou zo’n wandelende break je creativiteit met 60% doen stijgen. Goed voor lichaam én geest dus.

3. Gapen = staan. Maak er een gewoonte van om iedere keer als je gaapt, op te staan. Die beweging zorgt ervoor dat er een groep neuronen in je hersenen geprikkeld wordt die de alertheid verbetert. Win win dus.

4. Walking meetingsSales pitch voorbereiden met een collega, brainstormen over een ontwerp, een lastige klant aan de telefoon? Voer al deze gesprekken wandelend uit.

5. Verander je mindset. Denk iedere keer als je gaat zitten aan de uitspraak van onderzoeker James Levine: het doel van zitten is je lichaam een pauze geven van beweging. Kun je een taak ook staand uitvoeren, doe dat dan.

Fotocredits

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top