Zelfvertrouwen

Vergroot je zelfvertrouwen

03-02 / Inspiratie

Zelfvertrouwen: zou jij er wel een onsje meer van willen hebben? Dan is er goed nieuws: meer zelfvertrouwen kun je leren. Vijf tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

  1. Ontdek je kernwaarden. Zoek uit wat jij het allerbelangrijkste vindt in het leven. Organiseer je leven rond deze kernwaarden. Als je niet leeft volgens je kernwaarden, of als je deze niet kent, kan dat een wankel, onzeker gevoel geven. Daarom zijn tips van anderen voor jou persoonlijk ook niet altijd de juiste. Ze moeten passen bij jou.
  2. Verander niet jezelf, maar je omgeving. Als je in een baan zit, die niet bij je past; of een relatie hebt, waarin jullie beide andere verwachtingen van het leven hebben; dan denk je misschien dat het aan jou ligt. Vaak is dat niet zo, maar begeef je je in een omgeving waarin je niet tot je recht komt. Het gevolg: minder zelfvertrouwen. Omring jezelf met mensen waar je energie van krijgt en vind een omgeving die je past. Je zelfvertrouwen zal groeien.
  3. Zet je in voor doelen buiten jezelf. Als je niet alleen bezig bent met het verbeteren van jezelf en je directe leefomgeving, zal dat je zelfvertrouwen vergroten. Wie goed doet voor een ander en een missie heeft, voelt zich ook beter over zichzelf en vergroot zijn zelfvertrouwen.
  4. Vertel positieve verhalen aan jezelf. Als er iets mis gaat, kun je tegen jezelf zeggen: “Wat stom dat ik dat mis heb laten gaan”. Of je kunt blijven twijfelen aan jezelf, door steeds te blijven zeggen dat je iets niet kunt. Probeer positiever met jezelf te ‘praten’. Schrijf op wat er allemaal goed en mooi is aan je en vertel jezelf hier elke dag over. Zeg vaak genoeg dat je deugt en je gaat er vanzelf in geloven.
  5. Denk niet (alleen), maar doe. Als je iets niet probeert, weet je ook niet of het zal lukken of dat je het kunt. Doe het gewoon, dat is de echte manier om vooruit te komen. Zoek de Pippi Langkous in jezelf: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Als je denkt dat je eerst je zelfvertrouwen moet vergroten voordat je daadwerkelijk kunt veranderen, dan blijf je jezelf teleurstellen, want wanneer is je zelfvertrouwen groot genoeg om de stap te wagen? Doe en je zult zien dat het vertrouwen in jezelf vanzelf zal vergroten.

Meer inspirerende berichten kun je lezen in de categorie inspiratie.

bron

Mathilde
Laatste berichten van Mathilde (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top