Vier tips om je dit jaar écht aan die goede voornemens te houden

06-01 / Inspiratie

Nog even over die goede voornemens… Hoe staat het daarmee? Ben je inderdaad al vaker in de sportschool te vinden? Maak je al minder overuren? Kopjes koffie op een dag vermindert? Of is het allemaal toch iéts lastiger in de praktijk? Vier tips om je aan je doelen te houden:

1. Pin jezelf niet teveel vast aan expliciete doelen. Geef jezelf wat ruimte om te kijken hoe je jouw voornemens qua werk, voeding, slaap, relaties etcetera in de praktijk gaat toepassen. Misschien is twee suikervrije dagen per week niet haalbaar, dan is één om te beginnen toch ook goed? Natuurlijk is het fijn als je je doel bereikt en het helemaal tot aan de finish schopt, maar kleine positieve gedragsveranderingen moet je ook belonen. Anders ben je alleen maar teleurgesteld en dat is zonde.

2. Verbreed je horizon. Weet je welke voornemens over het algemeen het beste slagen? Degene die niet over hele concrete taken of activiteiten gaan, maar meer over een algemeen idee of concept. Zeg niet: ‘ik wil vaker naar het museum’, maar maak daarvan ‘ik wil geïnspireerd blijven’. Beide doelen komen in zekere zin op hetzelfde neer, alleen kun je daar bij het laatste allerlei draaien aan geven. En dat maakt het wel zo leuk.

3. Het gaat er niet om wat je wilt verbeteren, maar hoe je dat gaat doen. Als je jouw goede voornemens als een soort check-list beschouwt, dan ga je het vanzelf als een soort wedstrijdje tegen jezelf zien. Met een winnaar… Of een verliezer. Als je de dingen die je wilt bereiken op deze manier ziet, dan gaat er meer om dat je op korte termijn een tevreden gevoel wilt hebben – dan dat je écht die dingen wilt aanpakken. En dat terwijl het bij ieder doel dat je voor ogen hebt belangrijk is dat je niet uit het oog verliest wat je echt wilt bereiken. Een gelukkigere, betere, sterkere of gezondere versie van jezelf worden. Als je te streng voor jezelf bent, werkt dat alleen maar contra productief.

4. Blijf positief. De voornemens waar men zich over het algemeen het meest aanhouden, zijn doelen die te maken hebben met een positieve mindset. Gelukkig zijn, openstaan voor nieuwe dingen, relaxter in het leven staan. Dat zal er mee te maken hebben dat deze doelen meer te maken hebben met hoe je met bepaalde situaties omgaat en minder met – daar heb je ze weer – specifieke zaken. Als jij jezelf ertoe kan zetten om iedere ochtend met een positieve houding aan je dag te beginnen, ben je een stuk beter af dan wanneer je alleen – ik noem eens wat – onthoudt twee keer per dag te flossen.

Fotocredits

Latest posts by Anna (see all)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top