Wana Bana

25-07 / Inspiratie

Groen en prikkelig van buiten, zacht en zoet van binnen: dat is een guanabana, de vrucht waar het nieuwe latino fair design merk haar naam aan te danken heeft. Ik sprak de Colombiaanse oprichtster Lili Rengifo op MINT (duurzame modebeurs, 13/14 juli jl.), waar ze haar nieuwe collectie presenteerde. Ze vertelt hoe ze de inspiratie vond voor dit nieuwe feel goed merk.

Hoe is Wana Bana tot stand gekomen?
“Drie jaar geleden ging ik door een moeilijke en donkere periode. Ik verloor mijn dochtertje waardoor mijn leven volledig op z’n kop stond. Ook met mijn werk in de zuivelindustrie was ik niet meer gelukkig. Toen besloot ik om het roer om te gooien en vond ondanks alle nare dingen de kracht om mijn droom te realiseren: het oprichten van een duurzaam fashion label, Wana Bana.”

Lili Rengifo @MINT

Waar staat Wana Bana voor?
“De guanabana is een vrucht die mensen in Europa nauwelijks kennen. Onontdekt, maar ongelooflijk lekker en fantastisch! Net als het leven is het een fragiele vrucht. Ik wil onontdekte getalenteerde top designers uit Colombia een podium geven voor hun prachtige werk, hier in Europa.”

Wat maakt Wana Bana duurzaam?
“De collectie bestaat uit tassen, sieraden, kleding en andere accessoires die gemaakt zijn van restmaterialen. Soms zijn het overgebleven stoffen uit de kleding industrie, of bijvoorbeeld houten ijsstokjes die verwerkt worden in een ketting. In de rococo style kettingen zit porselein verwerkt, dat alleen uit water, meel en olie bestaat. We hebben tassen in de collectie met als basis oude lp-hoezen. Dat maakt het merk dus vanuit de kern duurzaam. Daarnaast zijn de uitgesproken accessoires goed te combineren met low fashion; een garderobe met tijdloze basics. Zo hoef je niet steeds iets nieuws te kopen, maar kan je kleding steeds hergebruikenmet een mooie tas, ketting of riem.”

wanabanadesing_IMG_7196_1_440x900Wana Bana 2

Hoe meer je koopt, hoe meer je helpt… leg uit.
“Naast het duurzame aspect, zorgen we ook dat de producten fair worden gemaakt. Alleenstaande moeders zijn in dienst bij de designers en krijgen machines mee zodat ze vanuit huis kunnen werken en voor de kinderen kunnen zorgen. Dit zorgt dus voor meer werkgelegenheid bij een groep die het financieel heel moeilijk heeft. Ze krijgen een eerlijk loon en betere kansen in de maatschappij. Wana Bana besteedt 5% van haar winst aan onderwijs in Colombia, in natura. We leveren rechtstreeks boeken en andere spullen aan scholen zodat we zeker weten dat het juist terecht komt. Goed onderwijs is de enige manier om kinderen een toekomst te geven.”

Waar is de collectie te verkrijgen?
In de webshop is een groot gedeelte van de sieraden, tassen en andere producten te koop. Omdat alles handgemaakt is, zijn de producten uniek en vaak in een beperkte oplage verkrijgbaar. Het zijn bijzondere stukken voor a one-of-a-kind woman!”  

Verkrijgbaar via webshop Wana Bana

Leoni
Leoni

Latest posts by Leoni (see all)

De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top