Wek vertrouwen met deze lichaamstaal

01-06 / Inspiratie

Heb jij binnenkort een belangrijke presentatie voor de boeg? Dan is het uiteraard van groot belang dat je precies weet wat je allemaal wilt vertellen, maar het is ook van belang om je eens bewust te zijn van je eigen lichaamstaal. Je lichaamstaal zou je namelijk moeten ondersteunen en niet tegenwerken. Met deze trucs zorg je ervoor dat je krachtig en zelfverzekerd overkomt (ook al staat het zweet je eigenlijk op de rug):

Een open en heldere blik. Iemands ogen verraden in hoeverre hij of zij gefocust is. Als jij zelf tijdens je praatje aan een pluisje op je broek frunnikt op rondkijkt naar de dichtstbijzijnde nooduitgang laat jij ook merken dat jouw focus op dat moment ergens anders ligt. Laat je blik over de luisteraars gaan en maak zo nu en dan met iemand oogcontact. Dat houdt hun overigens ook bij de les!

Armen. Loop je rond met je armen op je rug, dan straal je een zekere autoriteit uit maar creëer je ook ongewenste afstand. Sla je je armen over elkaar heen, dan kan dat dreigend en tegelijkertijd gesloten overkomen. Je armen ontspannen naast je lichaam houden straalt daarentegen niet alleen zelfverzekerdheid maar ook een open houding uit. Je blijft zo in contact met degen voor wie je spreekt en doet daarmee niets af aan je krachtige uitstraling.

Houding. Hoe is jouw houding? Je wilt niet dat iedereen naar jou luistert en kijkt terwijl jij met hangende schouders en je rug in de vorm van een C staat te praten. Hou daarentegen je rug recht en je schouders boven je heupen. Wijs met je tenen naar de persoon of personen waar je tegen praat (niet naar de deur) en leun nergens tegenaan. Ook goed om te doen: oefen vlak voordat je ‘op’ moet een paar krachtige superman poses, dat zorgt ervoor dat je vervolgens met meer zelfvertrouwen aan je presentatie begint. Het is misschien een beetje maf om te doen, maar daardoor zul je merken dat je ook meer ontspannen bent.

Glimlachen. Vergeet niet te lachen. Door zelf af en toe te (glim)lachen geef je de mensen in de ruimte een comfortabel gevoel en laat je zien dat jij weet waar je mee bezig bent.

Fotocredits Bustle via Pinterest

Laatste berichten van Anna (alles zien)
De Goedgevoel-nieuwsbrief!
Wil jij ook in je mail verrast worden met de best gelezen artikelen en leuke aanbiedingen?
Schrijf je dan in voor de Goedgevoel-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief wordt ongeveer eens per maand verstuurd.
* = verplicht veld
back to top